Nordøstmager School / Christensen & Co Architects

Nordøstmager School / Christensen & Co Architects

Text description provided by the architects. A Communal Epicenter for Learning. Learning and Community. The new school at Amager in Copenhagen is an open and inviting house, where every inch of the architecture offers spaces for learning. A central feature of the school is the leisure zone, which we have weaved into the fabric of the city by letting the school’s architecture melt with the surrounding area. The zone has multiple functions that invite by-passers to interact with the school. Towards the street, we have designed the building as community architecture with large staircases that function as both seating plateaus and workout spaces.

Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Exterior Photography, Windows
Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Image 17 of 17
Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade

“There’s a flow and an unusual visual profit from the interior design of the school. The project shows a great understanding of new ways of thinking and learning spaces. This is shown especially on the ground floor where the playing zone and the open auditorium are located.” Description of how possibilities of movement and flexibility are integrated into the architecture of the school, from the judge’s feedback on the winning project.

Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Interior Photography, Windows, Cityscape, Facade

A City Garden. The outside stairs create a seamless transition between the urban cityscape and the school’s architecture. As the local users climb the stairs, an outside playscape opens above the city’s noise and traffic. Here the local community can enjoy a break under full-size trees while the kids have fun at the play sets and the climbing walls. When the time comes to go back down, the locals can either take the stairs or use the slide, which winds its way back to street level.

Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Interior Photography, Column
Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail, Beam

Modern Take on Community Architecture. Apart from being a school organized to facilitate ideal learning environments, the school doubles as a center for after-school activities for adults and children alike. Thus, on the ground floor, the school offers easy access to a gymnasium, workshops, maker spaces, and an auditorium. Here, we have designed the architecture in a manner that facilitates a vibrant social environment for activities such as lectures, crafts, concerts, and communal meetings.

Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Interior Photography, Windows, Glass, Beam, Handrail
Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Interior Photography

A Unifying Staircase. To let in daylight, we have created an inner atrium with skylights and a large staircase for sitting. The staircase opens the rest of the school’s floors for the pupils. Moving up through the levels, the pupils will become more shielded from the outside world. By creating this vertical connection, we have organized the architecture, so the youngest pupils have their daily lives farthest from the bustling streets, thus ensuring a safe learning environment.

Nordøstmager School / Christensen & Co Architects - Exterior Photography, Facade

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *