Churruca Residential Building / BE STUDIO

Churruca Residential Building / BE STUDIO

Churruca Residential Building / BE STUDIO

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography, Windows, Facade
Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography, Windows, Facade

Text description provided by the architects. The project is located in the Old Eixample of Mataró, the capital of Maresme, a coastal city with a temperate climate due to its geographical location. The starting point is an empty plot very close to the coastline, in a compact urban area where the “casa de cos” typology predominates.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Exterior Photography, Windows, Facade, Balcony
Churruca Residential Building / BE STUDIO - Exterior Photography, Brick

This environment influences the approach to the project, leading us to propose a building that evokes Mediterranean architecture and favors the enjoyment of the coastal climate. We design a volume in line with this typology and facades that blend with the surrounding buildings, with the intention that the building goes unnoticed at first glance.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography, Stairs, Handrail

Inside, we seek a different language and create a large central courtyard that serves the residences. This void serves multiple functions; it attenuates the transition between public and private space, contains the vertical communication core and access to the 7 residences, provides a quiet and pleasant space that enhances neighborhood relationships, and offers a second façade (dual aspect) to the residences. The courtyard is rectangular and is placed perpendicularly to the elongated shape of the plot, the building’s party walls. This way, the building is divided into two volumes: one on the street side and the other on the side of the inner block courtyard.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography
Churruca Residential Building / BE STUDIO - Image 25 of 29

The entire building is structured in a linear pattern / stripped pattern that allows us to group and organize service and served spaces. Bathrooms and utility areas are grouped in the center to maximize the façade length for bedrooms and living areas. At the same time, the geometry and arrangement of these rooms are designed to be adaptable in the medium term. Interior partitions are built dry and placed on top of the floor finishes to facilitate users modifying and occupying these spaces according to their lifestyles.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography, Stairs, Windows

Inclusive housing is intended and designed with a gender perspective. That’s why the daytime area groups the living, dining, and kitchen pieces into a single main space. The kitchen and laundry area, where domestic activities take place, are generously sized to be used by more than one person at a time, and they are carefully designed so they are pleasant spaces to use.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Exterior Photography, Facade, Windows, Handrail, Balcony
Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography, Brick, Windows

Energy efficiency has been a guiding axis of the project. Regarding passive energy systems, the inclusion of the courtyard has been crucial to this purpose, allowing all residences to have good ventilation and orientation on two facades. Through external cord blinds, all residences receive sunlight in winter and can protect themselves in summer. The building envelope avoids thermal bridges and is equipped with good insulation and airtight openings.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Exterior Photography, Facade, Windows

This achieves a building with low energy demand that will rarely need heating, which is produced with aerothermal energy. To reduce the ecological footprint of the building, measures such as the construction of a metallic load-bearing structure (and therefore recyclable), non-plastic insulation, or windows with wooden frames and finishes of natural stoneware have been taken, contributing to a traditional aesthetic with a Mediterranean soul.

Churruca Residential Building / BE STUDIO - Interior Photography, Dining room, Table, Door, Chair, Windows

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *