National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos

Text description provided by the architects. The Legal Innovation Center is located in the historic center of the city of Bragança. This building suffered several interventions over the years, to adapt to the different functions required. Some of these interventions defaced important areas of the building and required restoration.

National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Interior Photography, Stairs, Column
National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Image 8 of 46
National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Image 40 of 46
National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Interior Photography, Stairs, Concrete, Handrail

Following the program required for the Legal Innovation Center, it was decided to enhance the relevant architectural features. As this building is part of the urban agglomeration of the historic center of Bragança, it was
proposed to maintain the volume of the existing building, keeping the main façade, the perimeter walls, rebuilding the roof with a wooden structure, the ceiling of the main room, the start of the stone stairs, the rear façade, the side shutters and the existing carpentry details. The project concept was based on the principle of continuing the monumentality of the existing stone stairway.

National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Image 23 of 46
National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Image 37 of 46
National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Interior Photography, Closet, Shelving, Chair
National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Interior Photography, Shelving

It was decided to give the staircase a new life, not with the initial reducing purpose for which it was created – to cause an impact of monumentality on those who entered the building with a uniquely scenic character – but to extend this monumentality to the entire building, defining a way, which at the same time creates/distributes the intended program for the building’s new function, and make this program more interconnected by the visual and continuous communication that the route allows.

National Innovation Center / Joaquim Portela Arquitetos - Interior Photography, Dining room, Chair, Windows

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *