Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes

Text description provided by the architects. The project takes place in the building attached to the Museum of Arts. It is a construction with an irregular floor plan, with 2 opposite fronts, made up of a basement, ground floor and three upper floors, which in a previous phase was the result of a significant structural consolidation. Also, the result of a previous phase is a staircase and an elevator that run around the building on the outside, on the north façade.

Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Image 18 of 20
Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Interior Photography, Beam

The objective of this project is to develop and condition the basement, ground floor and attic floors to provide them with sufficient facilities and finishes so that this space can be visited and adapted to current regulations.

Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Interior Photography, Brick, Beam, Column
Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Image 19 of 20
Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Interior Photography, Stairs, Windows, Beam, Handrail

The action consists of the creation of an open space on the ground floor with direct access to Roca Street. A metal staircase leads to a loft that connects this space with the stairs of the rest of the building, and with the adjacent building through an underground passage. The basement floor is also adapted to make it visitable.

Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Interior Photography, Windows, Stairs, Door, Beam
Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Image 11 of 20

The project highlights the set of nine vats and two wells from the 18th century, which are elements of great value that describe the importance of the building within the rural and wine-growing context in which it is located. These elements are highlighted by a perforated sheet metal floor that allows lighting to pass through from the interior. A set of arches that make up the south wall are also recovered, corresponding to a section of wall from the 15th century.

Restoration of Artés Museum. Vats Space / Santamaria Arquitectes - Image 5 of 20

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *