Tengbom's Stockholm Office / Tengbom

Text description provided by the architects. Tengbom´s new office is located in Hagastaden, a vibrant neighborhood close to Stockholms city center in an old former Factory from 1934. From the entrance, the visitor encounters a welcoming and dynamic ”Arena” with an exhibition space, inviting touchdown workstations, sofa groups, a ping pong table, a long group table, an open kitchen, and a library. Instead of a traditional reception, we have a mobile host who welcomes and guides our guests. The Arena also works well for larger events and is big enough for the whole office to congregate with two drop-down projector screens enabling presentations. A large skylight sits above the long group table. The sides of the deep recess are clad in polished stainless steel with a soft rippled structure that spreads daylight throughout the space.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography, Lighting

In the open kitchen, there is a surprise for our visitors. On first inspection, the backsplash appears to be a mirrored surface but on closer inspection is revealed to be a window into a large, enclosed kitchen space where the sink and taps are mirrored with the open kitchen in the arena.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Image 3 of 22
Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Image 20 of 22

From the arena the visitor next encounters a large wooden pavilion clad in plywood with a black linseed oil stain. A large picture window reveals the inner workings of the model workshop with a skylight washing the interior with daylight from above. Meeting rooms and ancillary spaces enclose the arena and inhabit the inner space of the deep floor plan while the open-plan workspaces wrap around along the exterior wall with good daylight distribution.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography, Living Room, Table, Windows, Chair

The office is adapted for an activity-based work approach and divided into zones that offer rooms and environments for all types of work. Workstations are flexible, allowing for different groupings and work styles at different times.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair

To maximize ceiling height and reveal the vaulted column capitals of the building’s robust industrial structure the technical installations are exposed. The underside of the concrete slab is covered with wood wool tiles for sound absorption. Everything above 2.6m over the finish floor level is spray painted pink in the open plan areas as well as a large flexible multi-function room. The other meeting rooms are predominately green with lime-washed walls and linseed oil-stained plywood cladding.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Image 15 of 22
Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography, Table, Chair

The design incorporates multiple sustainable and WELL features; repurposed materials and furniture, natural colors and materials, biophilia, reused and new modular industrial shelving systems which are flexible and easy to adjust for future needs. We also have a well-equipped gym to promote exercise both during and outside working hours.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography, Shelving, Windows, Table, Chair
Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography

We see our new office as a lively and experimental workshop that prioritizes co-creation. To encourage the spread of ideas and knowledge we have used every opportunity to make it easy to physically display work-in-progress. Lots of wall space fitted with metal strips and magnates for displaying drawings and layout space and shelves for presentation of models and material samples. Even the toilets have an original architectural or landscape sketch hand painted on the walls to inspire our creativity.

Tengbom's Stockholm Office / Tengbom - Interior Photography

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *