Taquari House / Estúdio Empena

“Sometimes light, sometimes shadow. The body moves as if it could speak on its own. It thanks the pulses of nature for connecting the soul to the sky tinged with colors that choose the horizon, a mantle for all people. Bare feet shrink at the cold touch of the plunge into the waters. And they, so admiring, speak directly to the stars. Sometimes light, sometimes shadow. The body traverses the space in the desire to be. And time becomes a shelter. There is no disguise there for the truth of each path.” Poem by Izabela Brettas

Taquari House / Estúdio Empena - Exterior Photography, Facade, Chair, Windows
Taquari House / Estúdio Empena - Image 10 of 35

In a neighborhood adjacent to Brasília’s Plano Piloto, where one can enjoy broad views of the city, lies a flat, corner plot measuring 20x40m (800m²). The design prioritizes visual permeability while safeguarding privacy. Given its prime location, the choice of a two-story structure emerged naturally to ensure unobstructed views from the bedrooms and to free up the ground floor space to fulfill one of the main project goals: spreading green areas throughout the house. 

Taquari House / Estúdio Empena - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa
Taquari House / Estúdio Empena - Image 25 of 35
Taquari House / Estúdio Empena - Interior Photography, Living Room, Table, Chair

The upper floor houses the bedrooms, while on the ground floor, by interspersing and distributing the living room, kitchen, and garage along an axis, two courtyards were conceived: an internal one, containing the staircase, and an external one, giving the kitchen the qualities of a veranda. Three trees are prominent elements at strategic points in the project: one at the entrance, another in the kitchen courtyard, and the third in the leisure area. The ipê tree at the front façade was chosen for its significance as one of the most emblematic species of the region, especially during its flowering season, which becomes a highlighted moment of the year. A reflecting pool elevates part of the house and complements the landscape of the entrance plaza, where a bench is strategically positioned under the ipê. This plaza serves as a transition from the public space to the residence entrance, without exposing the garage, whose access was moved to the side street.

Taquari House / Estúdio Empena - Interior Photography, Door, Table, Chair
Taquari House / Estúdio Empena - Image 31 of 35
Taquari House / Estúdio Empena - Interior Photography, Living Room
Taquari House / Estúdio Empena - Interior Photography

One of the main challenges faced, besides organizing the extensive program, was the adaptation of the garage, due to the limited space available for the side access ramp. In this context, the natural elevation of the terrain played a crucial role. This configuration allowed the front façade not to require large gate openings, giving it a contemplative character. The reinforced concrete structure was designed without large spans, establishing a careful dialogue between the ground-floor and the second-floor spaces, aiming for constructive efficiency and cost savings in execution. The most elaborate structural detail can be observed at the residence’s entrance, where an inverted beam and an inclined slab invite access. Additionally, the house is subtly elevated from the ground through visible ground beams, conferring a lightness of support in relation to the soil.

Taquari House / Estúdio Empena - Exterior Photography, Windows, Facade

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *