Humo House / Iván Bravo Arquitectos

Humo House / Iván Bravo Arquitectos

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 7 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 6 of 36

Text description provided by the architects. This house was commissioned 10 years ago and only two years ago it was decided to start the project. Despite all this time, both the client’s requirements and the site have remained the same. The clients are a couple who have never lived together, each of them lives in their flat, just a few meters away on the same street in the capital. Therefore, this holiday home is the first time they will have their beds under the same roof.

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 3 of 36

Located in the south of Chile, in a natural clearing on a long piece of land that ends in a lake. It is flanked by a row of trees on one side and a small stream on the other. The height of the trees and the dense low bushes disorientate anyone trying to look for any element of the distant context. Only the direction in which the river flows makes it possible to locate the lake, behind a dense layer of vegetation.

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 15 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 13 of 36

Humo house is an exercise on domestic dichotomies. Starting from a cube of 11m sides with two of its faces split in half, the whole project revolves around the articulation of opposing pairs. The two larger facades open to distant views of the lake and the site on the ground floor; the two smaller ones are almost entirely blind, sheltering the entrance on the lower corner.

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 12 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 11 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 35 of 36

All the public areas share one-half of the house on an open space of the full height; while intimate ones are distributed on three levels of the other half, just large enough to accommodate the owners and their friends visiting. Because the project celebrates the instance of sharing in the common areas, a long table made from a fallen larch trunk uses almost all the ground floor space, serving as a dining table and kitchen unit. On one side of it, the floor is lowered one step to give the necessary height for comfortable cooking while sharing the same surface as diners.

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 5 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 17 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 19 of 36

The two master bedrooms are on the first floor, one for her and one for him. The facing doors and the shared corridor allow a degree of intimacy between the two without altering their independence, giving room to that delicate intermediate point where they cohabit separately. On the second floor, a study room opens to the triple height from above, and the geometry of the house and the big roof gets present by strangling to the very minimum one side of this floor, while quickly opening up to 5m on the other side.

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 22 of 36
Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 23 of 36

Both interior and exterior are clad in raw timber slats stained one by one. The roughness of the material and the different shades of gray give the house a timeless appearance, blending it with the always foggy mornings that give the name to this area. A winding path connects two small ponds, passing through the house entrance and terrace, and continuing across the stream to a fire pit. Continuing through the trees will lead to a small bay in between the dense vegetation, where you get a first glimpse of the lake.

Humo House / Iván Bravo Arquitectos - Image 9 of 36

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *