111 House / S+S Architects

111 House / S+S Architects

111 House / S+S Architects - Image 2 of 17

Text description provided by the architects. The 111 House project originated from the homeowner’s desire to create a versatile space within a single location. This space would serve multiple functions such as lounging, dining, and engaging in various recreational activities with family members, as well as hosting small parties for friends. The old house lacked a single area that could accommodate all these activities, leading to the construction of this riverside pavilion.

111 House / S+S Architects - Image 7 of 17

A highlight of this house is its prime location next to a large canal, with the surrounding land still maintaining its garden-like quality. This setting offers a sense of peace and relaxation away from the city’s hustle and bustle, with views and cool breezes from the river throughout the day.

111 House / S+S Architects - Image 5 of 17
111 House / S+S Architects - Image 17 of 17
111 House / S+S Architects - Image 4 of 17

The architect proposed a design concept for the pavilion as a single-story structure with transparent glass walls all around, ensuring river views from every part of the building. The design also allows for maximum airflow from the river. The glass walls are designed as sliding doors that can open to connect with the outdoor riverside area, enabling the homeowner to seamlessly switch between indoor and outdoor spaces for various uses, especially during parties.

111 House / S+S Architects - Image 8 of 17

The building emphasizes a simple design that does not overshadow the natural beauty of the garden and riverside surroundings. The design prioritizes views from both outside looking in and inside looking out, as well as the functional connection between the house and the riverside area. These two spaces are linked through semi-outdoor areas such as covered walkways, connectors between the old and new houses, and open riverside terraces.

111 House / S+S Architects - Image 6 of 17
111 House / S+S Architects - Image 10 of 17

A long staircase running parallel to the riverside connects the spaces and serves as a visual guide at night. The riverside area is left unfenced, as the homeowner wishes for the house, riverside space, and canal to be integrated without clear boundaries, creating a unified whole.

111 House / S+S Architects - Image 14 of 17

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *