Thalwil House / Harry Gugger Studio

Thalwil House / Harry Gugger Studio

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Exterior Photography, Facade

Text description provided by the architects. Thalwil House is embedded in a steeply sloping, wooded plot with a magnificent view of Lake Zurich. These site-specific conditions determined the genesis of the project.

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Exterior Photography
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Exterior Photography, Facade

Due to the constricting site conditions, the basic shape of the house is inevitably a polygon formed by the result of the regulatory building line and the forest distance line. In accordance with the building and zoning requirements, a staggering height is developed with a basement, two full floors, and a partially set-back attic level.

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Image 37 of 40

The inventive use of the bay window rule and the arrangement of the floors as split levels make maximum use of the plot and give the house surprising spatial generosity and diversity. In order to allow the bay windows to appear as facade fragments, as required by building law, they are folded out in the east and west from a clearly recognizable bend line. This allows well-tailored rooms to be formed on the constricted south side, as well as a spacious roof terrace.

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Exterior Photography, Windows
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Image 29 of 40
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Interior Photography

In relation to the steep topography, the split levels allow for optimal embedding into the terrain with terraced outdoor spaces on all levels. A generous staircase with short flights of stairs creates a natural spatial context. The concrete slabs rest on a load-bearing brick inner leaf. The exterior insulation is protected by in situ concrete shells. At the same time, the concrete envelope ensures a simple and efficient transition from the below-ground to the above-ground façade structure.

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Exterior Photography, Windows
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Image 34 of 40
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Interior Photography, Table, Chair, Windows

To give the house a mineral texture and strengthen its plastic presence, the surface of the concrete facade is bush-hammered. The chosen color for the concrete is a light, warm beige-gray. The generous windows are constructed of oak frames and appear to be bordered by a smooth stone cornice. In fact, the cornices are untreated off-form concrete.

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Interior Photography, Kitchen, Windows, Table, Countertop, Chair
Thalwil House / Harry Gugger Studio - Interior Photography, Living Room, Table, Windows, Bedroom

The garden design makes reference to the local environment with its views of the landscape and the directly adjacent forest. The terraced open space is divided into four garden zones: the forest garden, the garden grove, the perennial garden, and the herb garden. A curved circular path connects the garden zones. In a staged choreography, one is guided through the different garden spaces and their moods, which constantly change during the course of the seasons and times of the day.

Thalwil House / Harry Gugger Studio - Interior Photography, Facade, Windows, Handrail

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *